Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. 

Zonnepanelen woning

Stroom opwekken

De eerste stap om zonnepanelen te laten plaatsen is bekijken of jouw dak geschikt is. Doe de gratis dakscan op onze website en zie gelijk hoeveel zonnepanelen je nodig hebt op basis van je stroomgebruik. De volgende stap is een afspraak in te plannen op locatie. Wil je liever meer uitleg over de mogelijkheden dan kun je een belafspraak of videogesprek inplannen. Is je dak geschikt dan stellen we de definitieve offerte op. Na akkoord wordt de plaatsing ingepland en ga je snel starten met het opwekken van je eigen stroom.

Hoe snel de zonnepanelen geplaatst kunnen worden is afhankelijk van de configuratie van het systeem. De doorlooptijd van offerte tot plaatsing varieert van 3 tot 6 weken.

Op bijna alle daken kunnen wij zonnepanelen installeren. Aan de hand van jouw locatie bekijken we de hellingshoek, de zon-oriëntatie en de ligging van het dak. Via de berekening kan je gelijk zien of je dak geschikt is.

We gebruiken alleen A-merken zonnepanelen, omvormers, optimizers en micro omvormers. Hierdoor ben je verzekerd van een goede werking van het systeem en lange levensduur. De fabrieksgarantie voor omvormers is 10-25 jaar en voor zonnepanelen 15-25 jaar. De merken zonnepanelen waarmee we werken zijn; LG, Solar Fabrik, Jinko solar, JA solar en Trina solar. De omvormers welke we veel toepassen zijn: SMA, SolarEdge, Growatt en Enphase. 

Zonnepanelen leveren gelijkstroom ook wel DC spanning genoemd terwijl apparaten in huis wisselstroom (AC spanning) gebruiken. Om de stroom die de zonnepanelen opleveren in huis te kunnen gebruiken moet de stroom omgezet worden naar wisselstroom. De omvormer wordt in huis geplaatst en vormt de gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom. Wil je geen omvormer in huis dan kunnen we micro omvormers achter het zonnepanelen plaatsen. De stroom wordt dan op het dak via de micro omvormer omgezet naar wisselstroom. Groot voordeel van micro omvormers is dat je de prestaties van de zonnepanelen per stuk kunt monitoren in onze app. Daarnaast heb je geen omvormer in huis en komt er geen hoogspanning je woning binnen. Micro omvormers zijn iets duurder dan stringomvormers maar hebben een langere levensduur. De levensduur van een micro omvormer is 25-30 jaar. De levensduur van een stringomvormer is 8-12 jaar. Onderaan de streep kunnen micro omvormers dus zelfs goedkoper zijn stringomvormers.

Een optimizer (ook wel power optimizer genoemd) is een klein apparaatje dat onder elk afzonderlijk zonnepaneel geplaatst kan worden om de opbrengst per paneel te behouden als één paneel als gevolg van (gedeeltelijke) schaduwwerking zijn maximale opbrengst verliest. Als je optimizer plaatst en een deel van de zonnepanelen ligt in de schaduw dan worden de prestaties van alle zonnepalen negatief beïnvloed. Dit wil je natuurlijk niet en daarom is het aan te raden om optimizers te plaatsen. Het is afhankelijk van de (schaduw)situatie of deze extra investering interessant is.

Wie zonnepanelen aanschaft kan BTW terugkrijgen van de Belastingdienst. Vanaf januari 2023 vervalt de BTW-verplichting op zonnepanelen waardoor de installatie goedkoper wordt en je niet hoeft te wachten op de BTW teruggaaf.

De landelijke overheidssubsidie op zonnepanelen voor particulieren is helaas al een tijdje gestopt. Veel gemeenten hanteren eigen subsidieregelingen en bieden speciale leningen met gunstige voorwaarden waar je gebruik van kunt maken.

Voor de zakelijke markt stimuleert SDE++ de CO2-emissiereductie en energieproductie uit hernieuwbare bronnen. De regeling is sinds 2020 voor het eerst geopend in de huidige vorm waarbij technieken concurreren op een zo laag mogelijke prijs/ton CO2. De regeling heeft ieder jaar één openstellingsronde. De SDE++ is voor bedrijven, overheden en non-profitorganisaties die een techniek gaan inzetten die op de SDE-lijst staat. Als je een SDE++ subsidie voor zonnepanelen toegewezen krijgt, ontvang je 15 jaar lang een vast subsidiebedrag per opgewekt kilowattuur zonne-energie.

Ja, we nemen het gehele traject uithanden. We vragen o.a. de SDE++ subsidie aan en bekijken daarnaast of er nog andere voordelen te behalen zijn. Dit kan namelijk per gemeente en provincie verschillen.

Auto opladen thuis

Auto opladen

Met de stroom die je opwekt, kan je op je eigen terrein je elektrische auto opladen. Wij leveren en installeren deze laadpaal tegelijk met het plaatsen van je zonnepanelen.

Heeft je huis een 1-fase- of een 3-fasenaansluiting? Met een 3-fasenaansluiting kun je sneller laden. Dat is vooral handig als je verwacht dat je auto in korte tijd weer een volle accu moet hebben. Maar als je de auto vooral incidenteel gebruikt voor kortere stukjes, dan hoef je niet per se deze upgrade te maken. Je laadpaal moet er wel voor geschikt zijn. En als je nu nog een 1-fase-aansluiting hebt, dan is het handig om te kiezen voor een laadpaal die ook in de toekomst met 3-fasenstroom kan werken. Immers, de laadpaal is een grotere investering dan het realiseren van een 3-fasenaansluiting in de meterkast en wellicht wil je in de toekomst wel sneller kunnen laden.

Je auto opladen wanneer het stroomuurtarief het voordeligst is. Hiervoor heb je een dynamisch energiecontract nodig welke werkt met stroom uurtarieven. Het slimme van het opladen zit hem in het slim kiezen van de laadmomenten.
De laadpaal moet een verbinding hebben met het internet. Je geeft in een app aan hoe laat je de auto nodig hebt en hoe vol de accu’s moeten zijn. De laadpaal kiest de goedkopere uurtarieven om slim te laden.

Het opladen van je elektrische auto vraagt al snel meer dan de helft van de gemiddelde elektriciteitscapaciteit van je huis. Heb je meer energievreters in huis, zoals een koelkast, vriezer, elektrische oven of inductiekookplaat, dan ligt overbelasting op de loer. Om een stroomstoring te voorkomen bestaat er Dynamic Load Balancing (DLB). Beschikt je slimme laadpaal over deze functie, dan ben je verzekerd tegen overbelasting van je energienetwerk. Het systeem meet namelijk elke seconde hoeveel stroom er wordt afgenomen en grijpt in wanneer een kritische grens nadert. Dit ingrijpen gebeurt bijvoorbeeld door tijdelijk minder stroom naar de auto te sturen. De accu’s laden hierdoor iets minder snel op. Is de stroomafname dusdanig hoog dan wordt de stroom naar de auto of andere elektrische apparaten in de woning volledig gepauzeerd om stroomuitval te voorkomen. Andersom werkt het ook, merkt het systeem dat er in huis amper stroom wordt gebruikt, dan krijgt de auto meer ampères en laden de accu’s sneller. Laden er meerdere elektrische auto’s tegelijkertijd? Dan kun je met DLB een voorkeur instellen. De auto die als eerste weg moet wordt dan het snelst opgeladen. Kies je voor een slimme laadpaal met DLB, dan is een verzwaring van je meterkast meestal niet nodig. Het mooie van DLB is dat zonnepanelen het opladen van je auto kunnen overnemen. Ook hier kijkt DLB naar de beschikbare stroom van de zonnepanelen en pakt eventueel wat netstroom bij, mocht er een wolkje voor de zon schuiven en de auto op een bepaald tijdstip opgeladen moet zijn.

Koop je een laadpaal die bidirectioneel kan laden, dan wordt het helemaal interessant omdat je auto dan stroom kan teruggeven aan je woning of het stroomnet (ook bekend als V2G oftewel Vehicle-to-Grid). Een bidirectionele laadpaal maakt van jouw auto in feite een grote thuisbatterij. Het type auto dient echter wel geschikt te zijn voor bidirectioneel laden. Daarnaast is er ook een specifieke lader noodzakelijk voor deze duurzame technologie. Een voorbeeld van een bidirectionele lader is de DC lader Quasar van het merk Wallbox. Met dit zeer compacte product kan je opladen én ontladen vanuit het accupakket van de auto. Via de slimme laadpaal stel je in hoeveel lading er in de auto moet achterblijven zodat je de dag erna je geplande route kunt rijden. Nu komt die actieradius niet heel snel in gevaar. Een gezin verbruikt immers niet zoveel stroom: gemiddeld zo’n 8 kWh per dag. En 8 kWh is omgerekend naar actieradius goed voor circa 50 kilometer. Een slimme paal laadt dit overigens snel bij zodra de zon opkomt en de auto nog aan de laadpaal hangt. Een gemiddelde elektrische auto heeft circa 6 zonnepanelen nodig om het verbruik van het opladen te dekken.

Thuisaccu zonnepanelen

Stroom opslaan

De salderingsregeling loopt binnen afzienbare tijd af. Door het gebruiken van een thuisaccu word je steeds meer onafhankelijk van je energieleverancier. De omvormers die we aansluiten zijn nu al gereed voor het toevoegen van een thuisaccu.

Een deel van de energie die je opwekt, verbruik je zelf. De rest lever je terug aan het openbare stroomnet. Maar als de zon niet schijnt heb je ook energie nodig. Je verbruikt op dat moment meer dan dat je zelf opwekt. Deze energie levert jouw energiebedrijf.

De salderingsgrens is voor iedereen verschillend en vind je terug op je jaarlijkse energienota. In de rekensom voor salderen geldt de hoeveelheid geleverde energie als grens. Je kan dus nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die je geleverd hebt gekregen. Hoe hoog jouw salderingsgrens is dus voor iedereen anders.

Van origine zijn wij een familiebedrijf dat staat voor een fijne relatie met het personeel en onze opdrachtgevers. Dat merk je in onze communicatie en omgang met elkaar. Wij leveren enkel A-kwaliteit producten. En als gecertificeerd bedrijf zorgen we dat jouw installatie aan alle geldende regels en normeringen voldoet. Tevens zijn wij VCA** gecertificeerd.

Hoe kan jij bijdragen?

Iedereen zal zijn of haar steentje moeten bijdragen aan een
duurzame toekomst en de energietransitie.

Check hoeveel jij kan besparen

Binnen één minuut