Installatieweer

Bij welk weer worden zonnepanelen geïnstalleerd?

Zonnepanelen installeren doen we uit veiligheidsoverwegingen enkel met goed weer. Maar wat is ‘goed’ weer? Goed weer om zonnepanelen te plaatsen is voornamelijk droog weer en niet teveel wind. Regen kan leiden toch gladheid en is daarom erg gevaarlijk. Daarnaast kan teveel regen zorgen voor lekkages omdat bij het installeren bijvoorbeeld de dakpannen worden weggehaald. Teveel wind op het dak kan leiden tot gevaarlijke situaties. Omdat een zonnepaneel vrij groot en relatief licht is, heeft de wind makkelijk vat op het paneel dus windkracht 4 á 5 is maximaal. Hieronder leggen we je uit wanneer de zonnestroominstallatie niet kan plaatsvinden.

Zonnepanelen installeren als het waait

Het spreekt voor zich dat onze installateurs het dak niet op gaan als het hevig waait. Zodra de windkracht boven de 5 komt, wordt het voor onze medewerkers gevaarlijk. Op hoogte is de wind namelijk veel sterker dan op de grond. Een zonnepaneel is groot en relatief licht, waardoor de wind makkelijk het paneel de lucht in kan blazen en de installateur van het dak stoot. We gebruiken uiteraard altijd goede valbeveiliging, maar je kunt je voorstellen dat windkracht erg gevaarlijk kan zijn. 

Zonnepanelen installeren in de warmte

Het liefst installeren wij zonnepanelen op zonnige, droge dagen met een graad of 20 en een licht briesje.  Maar als het te warm is, dan verzetten we de installatie naar een koelere dag of een koeler (vroeger) tijdstip. Er kan dan wel voorbereidend werk gedaan worden, maar dakwerk rond de 40 graden is vanuit veiligheidsoogpunt voor de installateurs geen optie. Dit omdat op hoogte tijdens zonnige dagen de temperatuur nog warmer is, zeker als het dak een donker oppervlak heeft. Te lange blootstelling aan hitte kan tot zonnesteken, hartfalen en andere gevaarlijke situaties leiden. Bij hete temperaturen wordt de dakbedekking zacht, waardoor de kans op uitglijden toeneemt. Bovendien is het risico op het beschadigen van het dak groter.

Zonnepanelen installeren als het regent

Sommige dingen kunnen in de regen worden gedaan, zoals het installeren van de omvormer in huis, het voorbereiden van de bekabeling en het gereedmaken van alle onderdelen. Als op dezelfde dag nog de zon tevoorschijn komt, dan kunnen we de rest van de installatie uitvoeren. Regent het heel de dag? Dan moeten we waarschijnlijk de installatie verzetten. Er zijn namelijk grote risico’s bij het installeren van zonnepanelen tijdens een regenbui.
Elektriciteit en water gaan nu eenmaal niet goed samen in verband met het risico op elektrocutie. Gladde daken kunnen tot ernstig letsel leiden. Het risico op uitglijden tijdens regenachtig weer is daarom te groot. Een ander risico voor de huiseigenaar, bij het verplaatsen van dakpannen tijdens regen, zouden er lekkages in huis kunnen ontstaan. Om dat te voorkomen, vindt de installatie tijdens zware regen ook niet plaats.

Zonnepanelen installeren in de winter

We plaatsen zonnepanelen in de winter. Alleen niet op de dagen wanneer het ernstig vriest of de gevoelstemperatuur kouder is dan -6 graden. Op hoogte is in de winter de temperatuur nog kouder dan op de grond. Onze installateurs dragen handschoenen in de winter, maar er is een punt waarop die handschoenen niet meer werken. Daarnaast is de kans op uitglijden bij vorst erg groot. Eén verkeerde stap kan leiden tot ernstige ongelukken. Zelfs op een vlakke ondergrond is het makkelijk om uit te glijden, laat staan op een (schuin) dak. Een dakoppervlak van kunststof of metaal kan nog gladder zijn als er neerslag op valt. Zelfs als het dak zo is gebouwd dat het water er gemakkelijk afloopt. Er kunnen namelijk putten in het dak zitten, die ontstaan doordat mensen soms op het dak lopen. Hierin hoopt zich water, sneeuw of ijs op. We beoordelen wel altijd eerst de situatie. Is het dak veilig genoeg om op te werken? Is er geen sprake van ernstige nachtvorst die tot gevaarlijke situaties kan leiden? Dan komen we alsnog de zonnepanelen installeren.

Vragen over het weer en de installatie?

Aan het einde van de middag beoordelen we aan de hand van weersverwachtingen of een geplande installatie de volgende dag uitgevoerd kan worden. Hierover word je dan gelijk bericht. Op werkdagen kun je ons altijd bellen met vragen over het weer en de installatie via 015-215 57 91. En op de dag van de installatie is ons storingsnummer bereikbaar, welke we voorafgaand aan je doorgeven.  

Hoe kan jij bijdragen?

Iedereen zal zijn of haar steentje moeten bijdragen aan een
duurzame toekomst en de energietransitie.

Zonnepanelen woning
Zonne-installaties

Voor woningen

Zonne-installaties

Voor bedrijfspanden

EV's opladen

Verschillende laadpalen

Veelgestelde vragen

Alle informatie op een rij

Check hoeveel jij kan besparen

Binnen één minuut